Kleuren in opname en montage

Kleuren in opname en montage

| In het kort (TLDR) |

Audio klinkt niet hetzelfde op uw telefoon als via een goede headset. Zo ziet video er ook niet overal hetzelfde uit! Wij zorgen wel er voor dat de belangrijkste zaken overal opvallen en laten geen belangrijke data verloren gaan. De boodschap komt zo altijd over!

Beeldverwerking op de juiste manier

Tegenwoordig wordt video op veel verschillende devices bekeken. Zit u lekker achterover te kijken op uw nieuwe mini led tv te kijken of kijk je even tussendoor op je smartphone? En dan heeft iedereen ook nog eens een verschillend paar ogen.

Hoe krijgen wij dan toch voor elkaar dat een video op elk device er strak uitziet? Wat niemand over het algemeen in de gaten heeft: Iedereen ziet videos op veel verschillende manieren!

Al met al, is het dat ene extra stapje voor het perfecte resultaat. Wij doen vooral meer moeite voor iets dat iemand nooit zal weten, maar stiekem wel zal merken!

Waarom gebruiken wij log bestanden?

Het menselijk oog ziet licht, dat is de basis. De ‘ruimte’ tussen het donkerste en felste licht is het dynamisch bereik (dynamic range). Bij een mens is dat ongeveer 20 stops. Hierbij is 1 stop een verdubbeling, of halvering, van de hoeveelheid licht. Voor apparaten, die beeld opnemen of weergeven, is dat anders.

Een standaard tv heeft dynamisch bereik van 5 stops (Rec.709/BT709), en een HDR tv heeft zelfs een bereik van 12-14 stops (Rec.2020/BT2020). Wij maken gebruik van verschillende camera’s waaronder een Canon C70, met een bereik van meer dan 16 stops bij opnames in het Canon C-log formaat.  

Op deze manier behouden we zoveel mogelijk informatie tussen de felle en donkere gedeeltes van het beeld. In de montage kunnen we dan kiezen welke informatie we daadwerkelijk willen gebruiken.

Image

Kleurruimte in montage

Tijdens de montage willen we deze grote hoeveelheid informatie niet kwijtraken. Wat vaak gebeurt is dat er direct een conversie plaatsvindt naar Rec709 om zo eenvoudig te kunnen zien wat het resultaat is. Door deze conversie verlies je helaas veel dynamisch bereik (5 stops vs 16 stops)

Wij monteren bijna uitsluitend in Davinci Resolve Studio. Hierin maken wij een tussenstap en werken wij met een ‘universeel log formaat’ voor de montage tijdlijn. Wij gebruiken hiervoor de Davinci Wide Gamut. Deze colorspace (kleurruimte) is veel groter dan de outputs (zie grafiek) waardoor je meer details kan terughalen of accentueren. De uiteindelijke output gaat natuurlijk wel in Rec.709/Rec.2020 zodat de tv/smartphone alles juist kan weergeven. Op deze manier ziet de kijker exact wat wij ook willen laten zien!

Simpel uitgelegd komt dat op basis van de grafiek op het volgende neer: De grafiek laat zien wat het menselijk oog kan zien (het soort "regenboog hoefijzer"), wij beginnen daarbuiten en werken zo terug binnen de driehoek wat de tv/smartphone kan laten zien.

davinciwidegamut.jpg

Colorgrading

Colorgrading komt voor in letterlijk elk project. Colorgrading is grofweg te onderscheiden in 2 fases, de primary grade en secondary grade. Tijdens de primary grade, zorgt u dat o.a. de witbalans, contrasten en saturatie van de verschillende beelden gelijk zijn tot op het punt waar u het wilt hebben. De secondary grade is meer onze eigen saus die we over het beeld gooien.  

Voor ieder project wordt er bepaald welke colorgrade het best bij de sfeer van de boodschap past. Voor de grading van de beelden maken we gebruik van software, een speciale designer monitor (nee, dat is niet een mooie, maar vooral een geijkte monitor) en een colorist panel zoals boven aan de pagina te zien is. Colorgrading gaat op deze manier snel, consistent en zeer nauwkeurig. Op deze manier krijgt het beeld net dat tikje sfeer, dat het nog specialer maakt!

/
/

Kleurrijk verhaal! Ik wil graag meer weten.

Wij reageren altijd binnen 1 werkdag op uw bericht. Echt haast of liever telefonisch contact? Bel +31610899681

Naam *
Bedrijf (optioneel)
Onderwerp (optioneel)
Email *
Waar kunnen we u mee helpen? *

HeadRoom Media is onderdeel van Bottom Top Left BV Copyright © 2025 Bottom Top Left BV
We use cookies
Sorry, we use cookies for our website. We will not stalk you in any way, we'll just be able to show videos and animations. Thanks for understanding!